SamaSzama.pl

Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyni można robić na wiele sposobów. Ja proponuję przepis rozgrzewającą wersję tego dania na jesienną porę. Z czerwoną papryką, przyprawioną chili i dodatkiem łagodzącego smak rozpływającego się sera camembert.

 
Pikantny smak chili świetnie pasuje do słodkawej dyni a ciągnący się się ser jest doskonałym dodatkiem. Nie będziecie mogli przestać jej jeść… Zresztą sami się przekonajcie.
 

Składniki

 

Dodatkowo

  • kawałek ulubionego sera typu camembert

 

Sposób przygotowania

Dynię oczyść z pestek i miąższu a następnie pokrój na średniej wielkości kostkę. Do sporego garnka na gorącą oliwę wrzuć pokrojony por, cebulę i paprykę czerwoną. Dodaj szczyptę soli. Smaż aż cebula się zeszkli a por i papryka zmiękną. Następnie dodaj do garnka pozostałe składniki pokrojone w kosteczkę: pietruszkę, ziemniaki, czosnek, seler i marchew. Tak smaż jeszcze przez 3-4 min., następnie zalej wodą lub bulionem. Gdy woda się zagotuje odczekaj jeszcze ok 5 min. i dodaj dynię. Gotuj jeszcze przez 15 min. do momentu aż dynia się ugotuje po czym wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Dopraw chili, solą i pieprzem. Możesz też dodać odrobinę cukru do smaku. Przy podawaniu zupy dodaj ser. Jeśli nie lubisz sera camembert, możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, lub prażonymi pestkami dyni.
 

Porady

  • Jeśli zupa jest za rzadka a nie masz już dyni dodaj dodatkowego ziemniaka.
  • Resztki zupy z łatwością zamrozisz bez utraty w smaku.
  • Jeśli natomiast została Ci spora ilość dyni, upiecz ją w piekarniku, zmiksuj, dopraw i podaj jako puree.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis