Frytki z selera i pietruszki
Nie ma nic prostszego do przygotowania a zarazem tak pysznego jak frytki. U mnie zdrowa, dietetyczna i smaczna wersja tego przysmaku przygotowana z pietruszki i selera.
Jest na pewno zdrowsza a w smaku nawet lepsza niż standardowa ziemniaczana wersja. Takie frytki można podawać jako przekąskę, samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Polecam z dipem jogurtowo-koperkowym.
Składniki
- 1 duży seler
- 5 dużych korzeni pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, ostra papryka, zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie
Warzywa obierz i pokrój w słupki jak na frytki. W dużej misce zmieszaj je dodając 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek i ulubione przyprawy. Zawartość miski równomiernie rozłóż na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy od grubości słupków warzyw, kontroluj więc czas pieczenia, aby nie przypalić mniejszych kawałków.
To też będzie Ci smakować

Sałatka z pieczoną dynią

Pieczona dynia hokkaido
