SamaSzama.pl

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Często gdy gotuję jajka dodaje dodatkowe 3-4 sztuki do rondelka „na później”… Na drugi dzień są jak znalazł na śniadaniową pastę jajeczną. Umieściłam ją tu dzisiaj dlatego, że często zapominamy o tym pysznym i szybkim pomyśle na śniadanie.

 
Moja wersja jest jest ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa, można ją też „odchudzić”, dodając niewielką ilość majonezu (albo wcale, zamieniając majonez na łyżkę oliwy) i mamy danie dietetyczne. Wiem, że kuszące jest przy robieniu pasty użycie blendera, ale nie polecam tego. Lepiej pomęczyć się chwile miażdżąc jajka widelcem, a smak jest o wiele lepszy.
 

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilka suszonych pomidorów
  • szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na małe kawałki a następnie widelcem ugniatamy aż powstanie pasta. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis