Ochota na zrobienie olbrzymich ciastek pełnych czekolady i orzechów chodziła już za mną od dłuższego czasu. Kiedy już wymyśliłam jakie mają być moje idealne ciastka, zabrałam się do roboty. Wyszły idealnie.

 
Świetnie nadają się na słodki upominek lub do chrupania w samotności do kawy. Najbardziej zaskoczyło mnie jednak to jak prosto i szybko się je robi. Teraz już wiem, że będę je robić często w domu i zabierać do pracy na przekąskę do kawy.
 

Składniki

  • 100 g masła
  • 155 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 100 g białej i gorzkiej czekolady
  • mieszanka orzechów: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca

 

Sposób przygotowania

Masło należy wyjąć z lodówki około godzinę przed pieczeniem. W tym czasie czekoladę i orzechy pokruj na niewielkie kawałki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Masło zmiksuj z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, syrop klonowy i miksuj przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj suche składniki – przesianą mąkę i sól. Na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę oraz orzechy i bardzo dokładnie wymieszaj. Z otrzymanej masy uformuj spore kule i delikatnie spłaszcz je w dłoni. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale gdy wystygną zrobią się bardziej kruche.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz