Pomysł na tą zupę wpadł mi do głowy, kiedy w lodówce została mi potrzebna do innego dania resztka ugotowanej soczewicy i buraki. Postanowiłam, że połączę je razem robiąc zupę.

 
Okazało się, że idealnym łącznikiem tych smaków była delikatna wieprzowina i słodka marchew. Efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Teraz już nie przez przypadek ale celowo będę powtarzać ten przepis i polecać wszystkim znajomym.
 

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • kawałek wieprzowiny
  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Wieprzowinę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka podlewając niewielką ilością oleju do smażenia, mieszamy aby się nie przypaliła. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni, następnie zalewamy wszystko wodą. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w kostkę, marchew i pietruszkę a także buraki. Warto wcześniej ugotować soczewicę, jeśli jednak takiej nie mamy to jest dobry moment na dorzucenie jej do garnka. Zostawiamy zupę na małym ogniu przez ok. 15 min, aż wszystkie składniki się ugotują. Następnie dodajemy koperek, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez 5 min.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz