SamaSzama.pl

Pasztet z soczewicy z burakami

Pasztet z soczewicy z burakami

Zdrową, pełną białka i błonnika soczewicę bardzo łatwo połączyć z dowolnymi dodatkami tworząc pasztet. Upieczony burak wraz z płatkami migdałów i żurawiną nadaje mu wyjątkowy, słodki smak.
 
Taki pasztet idealnie pasuje do pieczywa ale można go też jeść samego skrapiając delikatnie oliwą z oliwek. Smacznego!
 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy, przesypujemy do garnka i gotujemy przez ok. 20 min. aż będzie miękka. Osobno gotujemy buraki. Odcedzamy soczewicę a następnie miksujemy blenderem na gładką pastę. Czym lepiej zblendujemy soczewicę tym pasztet będzie lepszy. Następnie buraki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość łączymy w dużej misce, dodajemy bakalie i doprawiamy do smaku. Masę na pasztet przekładamy do formy keksowej posmarowanej dokładnie masłem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-45 min. Po wystygnięciu wyjmujemy z formy i gotowe!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • Graberg

    Kiedy sznycel?