SamaSzama.pl

Śledzie na ostro z papryką grillowaną

Śledzie na ostro z papryką grillowaną

Uwielbiam śledzie w każdej postaci szczególnie te w oleju z ogromną ilością cebuli. Często robię je w domu, ale za każdym razem nieco zmieniam składniki, tak aby nie były nudne w smaku. To moja propozycja na pikantną wersją tej zakąski z chili i grillowaną papryką.

 

Składniki

  • śledzie typu matjas
  • 5 papryk (u mnie Toro Red, ale może być zwykła czerwona odmiana)
  • 5-6 cebul
  • 1 szklanka oleju
  • papryczki chili
  • natka pieruszki
  • cukier, sól
  • listek laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania

Najpierw zgrilluj lub upiecz w piekarniku oczyszczone wcześniej papryki. W czasie gdy papryki się pieką wymocz filety śledziowe a następnie osusz i pokrój je na porcje ok. 3 cm. Wystudzoną paprykę pokrój na kawałki podobnej wielkości co kawałki śledzi, jeśli chcesz możesz też obrać ją ze skóry. Cebulę pokrój na półplasterki. Do słoika dodawaj na przemian warstwę śledzi i warstwę warzyw, dodaj też listek laurowy i ziele angielskie. Przypraw sporą ilością chili i zalej olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy. Wierzch przykryj warstwą natki pietruszki.
Najlepiej smakuje gdy odstawisz słoik do lodówki przynajmniej na 1 dzień.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis