Śledzie są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowywania potraw. W przepisie propozycja na pikantną wersją tej zakąski z chili i grillowaną papryką.

Składniki:

  • śledzie typu matjas
  • 5 papryk (u mnie Toro Red, ale może być zwykła czerwona odmiana)
  • 5-6 cebul
  • 1 szklanka oleju
  • papryczki chili
  • natka pieruszki
  • cukier, sól
  • listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Najpierw zgrilluj lub upiecz w piekarniku oczyszczone wcześniej papryki. W czasie gdy papryki się pieką wymocz filety śledziowe a następnie osusz i pokrój je na porcje ok. 3 cm. Wystudzoną paprykę pokrój na kawałki podobnej wielkości co kawałki śledzi, jeśli chcesz możesz też obrać ją ze skóry. Cebulę pokrój na półplasterki. Do słoika dodawaj na przemian warstwę śledzi i warstwę warzyw, dodaj też listek laurowy i ziele angielskie.

Przypraw sporą ilością chili i zalej olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy. Wierzch przykryj warstwą natki pietruszki.
Najlepiej smakuje gdy odstawisz słoik do lodówki przynajmniej na 1 dzień.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz