SamaSzama.pl

Nietypowe angielskie śniadanie

Nietypowe angielskie śniadanie

Tradycyjne angielskie śniadanie to obciążające żołądek, ciężkie i przede wszystkim tłuste danie. Mnie jednak zainspirowało do stworzenia swojej „odchudzonej” wersji fasoli z szynką i jajkiem.
 
Jest pyszna i zdecydowanie lżejsza od oryginału. Zresztą zdjęcia mówią same za siebie. Smacznego!.
 

Składniki (na 2 porcje)

 

Dodatowo

Kukurydza z puszki jest zdecydowanie nadprogramowym dodatkiem, nie musicie jej dodawać. Ja po prostu bardzo lubię kukurydzę ;)
 

Przygotowanie

Miseczki do sufletów szczelnie wykładamy plastrami szynki parmeńskiej, pamiętając aby warstwa tłuszczu skierowana była na zewnątrz. Do środka kolejno wkładamy fasolkę, starty ser żółty, a potem delikatnie na wierzch wylewamy jajko, tak aby żółtko się nie rozlało. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Pilnujemy by żółtko się nie ścięło.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis