SamaSzama.pl

Makaron udon z imbirową wieprzowiną

Makaron udon z imbirową wieprzowiną

Japoński makaron udon to świetna podstawa do stworzenia szybkiego i prostego dania z orientalnym zacięciem. Ja przygotowałam wersję z imbirem i delikatną wieprzowiną. Jestem pewna, że smak tego dania zadowoli nawet największych miłośników azjatyckich smaków.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wieprzowinę kroimy w drobne paseczki. W miseczce dodajemy do niej 2 łyżki stołowe sosu sojowego, sok z limonki, pokrojony cieniutko imbir i kilka ostrych papryczek chili. Tak zostawiamy na ok. 20 min. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie kroimy szalotkę i dodajemy do miski z wieprzowiną. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy wieprzowinę z szalotką. Na końcu dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron udon, kiełki fasoli mung i sezam. Przyprawiamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Pycha!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis