SamaSzama.pl

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Wbrew pozorom krem z białych warzyw nie musi być mdły. Liczą się podkręcające smak dodatki. U mnie pełne smaku suszone pomidory i aromatyczny koperek.

 
Ta lekka wersja zupy-krem jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera dużo warzyw a co za tym idzie: witamin, minerałów i błonnika.
 

Składniki

 

Dodatkowo

  • koperek
  • kilka sztuk suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania

Por i cebulę pokrój, i wrzuć do garnka. Smaż na oleju na małym ogniu przez ok. 10 min. aż zmiękną. Następnie dorzuć obrane i pokrojone warzywa: kalafior, seler, pietruszkę i ziemniaki. Dolej wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotuj przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą już miękkie i jak zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj suszone pomidory i koperek dla przełamania smaku.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis