Na świąteczne „nie jedz tego, to na wigilię“ można przygotować pyszne ciasteczka maślano-pomarańczowe. Są na tyle wciągające, że zaspokoją potrzeby wszystkich ukradkowych podjadaczy. 

Składniki:

  • 200g margaryny
  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 jajko

Składniki na lukier:

  • cukier puder (ilość zależy od tego ile lukru chcemy uzyskać)
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzyj z cukrem na jasny krem. Dodaj skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiej i dodaj do masy maślanej. Całość wymieszać łyżką, aby powstało jednolite ciasto. Pozostaw je w lodówce przez ok. 30 min. Następnie schłodzone już ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość około 0,5cm. Wykrój ulubiony kształt przy pomocy foremki.

Piecz przez ok. 10 min. w 170 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na końcu przygotuj lukier dodając do gorącej wody cukier puder i sok. Całość wymieszaj. Dekoruj ciasteczka gdy wystygną.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz