SamaSzama.pl

Ciasteczka maślano-pomarańczowe

Ciasteczka maślano-pomarańczowe

Na świąteczne „nie jedz tego, to na wigilię“ mam pod ręką przygotowane pyszne ciasteczka maślano-pomarańczowe. Są na tyle wciągające, że zaspokoją potrzeby wszystkich ukradkowych podjadaczy. Polecam!

 

Składniki

 

Składniki na lukier

  • cukier puder (ilość zależy od tego ile lukru chcemy uzyskać)
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • gorąca woda

 

Sposób przygotowania

Margarynę utrzyj z cukrem na jasny krem. Dodaj skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiej i dodaj do masy maślanej. Całość wymieszać łyżką, aby powstało jednolite ciasto. Pozostaw je w lodówce przez ok. 30 min. Następnie schłodzone już ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość około 0,5cm. Wykrój ulubiony kształt przy pomocy foremki. Piecz przez ok. 10 min. w 170 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na końcu przygotuj lukier dodając do gorącej wody cukier puder i sok. Całość wymieszaj. Dekoruj ciasteczka gdy wystygną. Palce lizać!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • gin

    Cudne :)