SamaSzama.pl

Świąteczny pasztet z soczewicy z grzybami

Świąteczny pasztet z soczewicy z grzybami

Zamiast tradycyjnego pasztetu świątecznego zachęcam do przygotowania wersji wegetariańskiej, z grzybami. Idealnie pasuje na świąteczne śniadanie do pieczywa lub jako samodzielna przekąska podawana z ciepłym sosem grzybowym lub jeszcze lepiej chrzanowym.

 
Jestem pewna, że będzie smakować wszystkim przy stole.
 

Składniki

 

Sposób przygotowania

 
Grzyby namocz odpowiednio wcześniej aby były miękkie. Zagotuj soczewicę. W czasie gdy soczewica się gotuje pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju z pieczarkami. Na patelnię dodaj pokrojone w paseczki grzyby. Uduś wszystko razem z odrobiną soli i pieprzem. Zetrzyj też marchewkę i seler na tarce z dużymi oczkami. Gdy soczewica się ugotuje i wystudzi dokładnie ją zblenduj i dodaj do niej grzyby z cebulą (wraz z sosem, w którym się dusiły) i warzywa. Do masy dodaj jajko, oliwę, masło i przypraw. Dokładnie zmieszaj. Następnie przełóż pasztet do rynienki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-40 min. aż wierzch pasztetu pokryje złocista skórka. Smacznego!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis