Krem z grzybów może być świetną alternatywą dla świątecznej zupy grzybowej. Przygotowanie tej wyjątkowej zupy jest niezwykle proste! Na pewno będzie zaskoczeniem dla wszystkich przy stole.

Składniki:

  • dwie szklanki suszonych grzybów leśnych (namocz je na kilka godzin wcześniej)
  • kilka pieczarek
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 1 ziemniak
  • masło
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotuj bulion na podstawie warzyw, dodając do niego w połowie gotowania pokrojonego w kostkę ziemniaka. Pieczarki podsmaż na maśle wraz z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj do nich resztę grzybów i duś jeszcze przez chwilę. Następnie całą zawartość patelni dodaj do bulionu.

Gotuj jeszcze przez 10 min. Gdy zupa przestygnie zblenduj ją na krem. Podawaj ze śmietaną, udekorowaną natką pietruszki.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz