SamaSzama.pl

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to kolejne danie po barszczu czerwonym, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych ryb. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie!

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Filety z ryby posól i przypraw pieprzem, skrop też odrobiną oleju i piecz w piekarniku przez ok. 20-25 min. w 180 stopniach. W czasie gdy ryba się piecze pokrój por i cebulę w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler zatrzyj na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę i por przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju, gdy już się zarumienią dodaj do rondla starte warzywa i zalej wodą. Duś wszystko razem z liściem laurowym przez 15-20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i dopraw: sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru. Chwilę jeszcze duś delikatnie wszystko mieszając. Następnie ułóż na przemian rybę i sos tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Smacznego!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis