Ryba po grecku to kolejne danie po barszczu czerwonym, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych ryb. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 1-1,5kg ulubionej ryby (np. panga, pstrąg, morszczuk, dorsz)
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z ryby posól i przypraw pieprzem, skrop też odrobiną oleju i piecz w piekarniku przez ok. 20-25 min. w 180 stopniach. W czasie gdy ryba się piecze pokrój por i cebulę w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler zatrzyj na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę i por przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju, gdy już się zarumienią dodaj do rondla starte warzywa i zalej wodą.

Duś wszystko razem z liściem laurowym przez 15-20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i dopraw: sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru. Chwilę jeszcze duś delikatnie wszystko mieszając. Następnie ułóż na przemian rybę i sos tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz