SamaSzama.pl

Tarta piernikowa z figową konfiturą

Tarta piernikowa z figową konfiturą

Zamiast tradycyjnego piernika świątecznego proponuję tartę o cudownym korzennym aromacie, przełamaną konfiturą figową i słodyczą czekolady.

 
Jest nie tylko smaczna, ale zachwyca też wyglądem. Zróbcie też wrażenie tym cudownym wypiekiem na swoich świątecznych gościach!
 

Składniki

 

Składniki dodatkowe

  • słoik konfitur figowych
  • budyń czekoladowy
  • mleko

 

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty, nakłuj wierzch widelcem i piecz przez 15 min. w temp. 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie cienką warstwę konfitury figowej. Zagotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy wylej go i równomiernie rozprowadź na konfiturze. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aż budyń się zetnie. Pycha!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis