Zamiast tradycyjnego piernika świątecznego warto przygotować tartę o cudownym korzennym aromacie, przełamaną konfiturą figową i słodyczą czekolady. Jest nie tylko smaczna, ale zachwyca też wyglądem. Na pewno zrobi wrażenie na świątecznych gościach!

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe:

  • słoik konfitur figowych
  • budyń czekoladowy
  • mleko

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty, nakłuj wierzch widelcem i piecz przez 15 min. w temp. 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie wyłóż na nie cienką warstwę konfitury figowej. Zagotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy wylej go i równomiernie rozprowadź na konfiturze. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aż budyń się zetnie.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz