Śledzie są na świątecznym stole obowiązkowe. Często podajemy je z cebulą czy w śmietanie, rzadziej po żydowsku czy w occie. W przepisie propozycja z pieczonymi burakami, które dodają sałatce słodyczy i kwasowości.

Składniki:

  • 5 sztuk filetów śledziowych (matias)
  • 3 pieczone buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godz. W czasie gdy śledzie się moczą upiecz buraki skrapiając je wcześniej oliwą z oliwek, miodem i posypując rozmarynem. Następnie odsącz śledzie i pokrój na kawałki 2-3 cm. Buraki, cebulę i jabłko pokrój w kostkę, przypraw i zmieszaj ze śmietaną i majonezem. Na półmisku ułóż kawałki śledzia a na wierzch nałóż warstwę śmietany i warzywa. Możesz też zmieszać wszystko razem w sałatkę.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz