SamaSzama.pl

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Śledzie są na świątecznym stole obowiązkowe. Często podajemy je z cebulą czy w śmietanie, rzadziej po żydowsku czy w occie.

 
Ja proponuję pyszną sałatkę z pieczonymi burakami, które dodają jej słodyczy i kwasowości. Spróbujcie koniecznie!
 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śledzie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na 1 godz. W czasie gdy śledzie się moczą upiecz buraki skrapiając je wcześniej oliwą z oliwek, miodem i posypując rozmarynem. Następnie odsącz śledzie i pokrój na kawałki 2-3 cm. Buraki, cebulę i jabłko pokrój w kostkę, przypraw i zmieszaj ze śmietaną i majonezem. Na półmisku ułóż kawałki śledzia a na wierzch nałóż warstwę śmietany i warzywa. Możesz też zmieszać wszystko razem w sałatkę. Smacznego!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis