Kompot z suszu figami i daktylami
Do przełknięcia świątecznej szamy idealny będzie słodki kompot z suszu. Ten aromatyczny napój z suszu to obowiązkowy punkt wśród wigilijnych potraw. Nie może go zabraknąć w Waszych domach!
Składniki
- 1½l wody
- kilka sztuk suszonych jabłek
- kilka sztuk suszonych gruszek
- 3-5 goździków
- 5 suszonych śliwek
- 5 sztuk suszonych daktyli
- 6 sztuk suszonych fig
- kilka suszonych owoców żurawiny
- 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
- kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania
Owoce suszone zalej przegotowaną i wystudzoną wodą na całą noc. Rano zagotuj w tej samej wodzie. W trakcie gotowania dodaj 3-4 łyżki miodu, cukier, goździki oraz przetartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pod koniec gotowania do kompotu dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj przez ok. 20 min. i gotowe!
To też będzie Ci smakować

Rozgrzewająca czarna herbata z cytrusami

Kakaowy jabłecznik
