SamaSzama.pl

Kompot z suszu figami i daktylami

Kompot z suszu figami i daktylami

Do przełknięcia świątecznej szamy idealny będzie słodki kompot z suszu. Ten aromatyczny napój z suszu to obowiązkowy punkt wśród wigilijnych potraw. Nie może go zabraknąć w Waszych domach!

 

Składniki

  • 1½l wody
  • kilka sztuk suszonych jabłek
  • kilka sztuk suszonych gruszek
  • 3-5 goździków
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 sztuk suszonych daktyli
  • 6 sztuk suszonych fig
  • kilka suszonych owoców żurawiny
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Owoce suszone zalej przegotowaną i wystudzoną wodą na całą noc. Rano zagotuj w tej samej wodzie. W trakcie gotowania dodaj 3-4 łyżki miodu, cukier, goździki oraz przetartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pod koniec gotowania do kompotu dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj przez ok. 20 min. i gotowe!

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis