Kompot z suszu jest idealnym napojem na świąteczne stoły aby wspomóc trawienie. Jest też obowiązkowym elementem stołów wigilijnych.

Składniki:

  • 1½l wody
  • kilka sztuk suszonych jabłek
  • kilka sztuk suszonych gruszek
  • 3-5 goździków
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 sztuk suszonych daktyli
  • 6 sztuk suszonych fig
  • kilka suszonych owoców żurawiny
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

Owoce suszone zalej przegotowaną i wystudzoną wodą na całą noc. Rano zagotuj w tej samej wodzie. W trakcie gotowania dodaj 3-4 łyżki miodu, cukier, goździki oraz przetartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pod koniec gotowania do kompotu dodaj szczyptę cynamonu. Gotuj przez ok. 20 min. i gotowe!

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz