SamaSzama.pl

Łaciata babka

Łaciata babka

Dla niezdecydowanych mam przepis na babkę z kolorowym wnętrzem.

 

Składniki

 

Składniki do dekoracji

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w garnku i ostudź. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Jajka (żółtko i białko) ubij z cukrem na jednolitą masę. Gdy taką osiągniesz nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem. Wlej najpierw kakaową masę (jest cięższa) potem białą. Przy pomocy patyczka zrób „esy floresy”. Dzięki temu osiągniesz ciekawy wzór ciasta. Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Gdy babka ostygnie udekorują ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Możesz również posypać ją wiórkami kokosowymi bądź kolorową posypką.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis