Wdzięczne ciasto do kawy lub herbaty. Proste w przygotowaniu i nie zajmujące wiele czasu. Po ozdobieniu świetnie się prezentuje na stole.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki do dekoracji:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w garnku i ostudź. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Jajka (żółtko i białko) ubij z cukrem na jednolitą masę. Gdy taką osiągniesz nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj masłem. Wlej najpierw kakaową masę (jest cięższa) potem białą. Przy pomocy patyczka zrób „esy floresy”. Dzięki temu osiągniesz ciekawy wzór ciasta.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Gdy babka ostygnie udekorują ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Możesz również posypać ją wiórkami kokosowymi bądź kolorową posypką.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz