Popularne niegdyś ciasto czekoladowe. Wielu może kojarzyć się ze smakiem dzieciństwa. Proste w przygotowaniu i zawsze dobre.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść kostkę masła, dodaj kakao, cukier i wodę. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Odlej pół szklanki na polewę. Gdy masa wystygnie dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, aromat i miksuj, aż składniki się połączą. Białko ubij na sztywno i dodaj do masy, wymieszaj.

Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 60 min. Gdy ciasto lekko przestygnie wylej na nie polewę czekoladową. Możesz przystroić też wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy kolorową posypką.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz