SamaSzama.pl

Murzynek

Murzynek

Murzynek to smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Przypomnijmy sobie ten smak na święta.

 

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania

W garnku rozpuść kostkę masła, dodaj kakao, cukier i wodę. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Odlej pół szklanki na polewę. Gdy masa wystygnie dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, aromat i miksuj, aż składniki się połączą. Białko ubij na sztywno i dodaj do masy, wymieszaj. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 60 min. Gdy ciasto lekko przestygnie wylej na nie polewę czekoladową. Możesz przystroić też wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy kolorową posypką.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis