SamaSzama.pl

Hummus

Hummus

Hummus to pyszna pasta, która wraz z pieczywem (np. pitą lub zwykłą bułką) może być doskonałą propozycją śniadaniową. Świetnie sprawdzi się także w roli imprezowej przekąski.

Hummus można podawać w wielu odsłonach w zależności od składników, które dodamy do podstawy pasty.

Składniki

  • 200 g suchej ciecierzycy / można też przygotowywać ekspresową ciecierzycę z puszki
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  •  sok z cytryny

 

Pastę tahini można kupić w większych sklepach spożywczych na stoisku z żywnością kuchni świata, albo można ją zrobić samodzielnie prażąc ziarna sezamu, a następnie miksując je wraz z oliwą na jednolitą masę.

 

Dodatkowo (do wyboru)

 

Sposób przygotowania

Suchą soczewicę namocz ok. 12h wcześniej odcedź i gotuj do miękkości na małym ogniu. Następnie odcedź ją i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody. Hummus przed podaniem dobrze jest skropić jeszcze oliwą i posypać ulubionym składnikiem np. natką z pietruszki, kuminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Do hummusu najlepiej pasuje chleb typu pita lub maca ale smakuje też z dobrej jakości pieczywem żytnim, czy bagietką.

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • Już od jakiegoś czasu myślałem, żeby zrobić Hummus :) Sylwester to idealna okazja! Dzięki!