Zupa krem marchewkowo-imbirowy z mlekiem kokosowym
Słodki i rozgrzewający krem marchewkowy z pikantną nutką imbiru i mlekiem kokosowym to idealna propozycja na mroźne dni.
Smak tej zupy można urozmaicić dodatkami takimi jak curry, pestki dyni, parmezan, kolędra, grzanki czy jak u mnie chipsami z szynki parmeńskiej. Spróbujcie sami!
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 cebulki szalotki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka masła
- cukier, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotuj bulion z warzyw wraz z dodatkowymi marchewkami. Cebulkę drobno posiekaj i zarumień na patelni z odrobiną masła i soli i dodaj do zupy. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą, gładką masę. Do tak powstałego kremu dodaj mleko kokosowe i imbir. Zagotuj a następnie przypraw. Szynkę parmeńską ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w piekarniku przez kilka minut. Tak powstałym chipsem udekoruj talerz z zupą. Smacznego!
To też będzie Ci smakować

Pasztet z białej fasoli

Earl Grey z jabłkiem, imbirem i cynamonem

Rozgrzewająca czarna herbata z cytrusami
Skomentuj przepis
-
gin