Na śniadanie lub przekąskę. Zamiast kiełbasek wiedeńskich można też zawinąć w ciasto francuskie parówki czy kabanosy i dodać ser lub ulubione warzywa i przyprawy.

Składniki:

  • kiełbaski wiedeńskie
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  •  ziarna sezamu, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty ok. 15 cm. Na środku każdego prostokąta umieszczamy po jednej kiełbasce. Następnie nacinamy brzegi ciasta w poprzek co ok. 2 cm. Zakładamy naprzemiennie warstwy pasków ciasta na siebie szczelnie zamykając w środku mięso. Rozbitym jajkiem smarujemy górę ciasta i posypujemy sezamem, ziołami prowansalskimi lub inną ulubioną przyprawą.

Pieczemy w piekarniku przez 10 min. w 180 stopniach. Do tak przygotowanych kiełbasek idealnie pasuje lekka sałatka z pomidorów lub po prostu keczup czy musztarda.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz