SamaSzama.pl

Kiełbaski wiedeńskie w cieście francuskim

Kiełbaski wiedeńskie w cieście francuskim

Jeśli lubisz kiełbaski na śniadanie lub przekąskę to zdecydowanie musisz spróbować takiej wersji ich przygotowania!

Zamiast kiełbasek wiedeńskich możesz też zawinąć w ciasto francuskie parówki czy kabanosy i dodać sery, ulubione warzywa czy przyprawy.

 

Składniki

  • kiełbaski wiedeńskie
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  •  ziarna sezamu, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania

Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty ok. 15 cm. Na środku każdego prostokąta umieszczamy po jednej kiełbasce. Następnie nacinamy brzegi ciasta w poprzek co ok. 2 cm. Zakładamy naprzemiennie warstwy pasków ciasta na siebie szczelnie zamykając w środku mięso.  Rozbitym jajkiem smarujemy górę ciasta i posypujemy sezamem, ziołami prowansalskimi lub inną ulubioną przyprawą. Pieczemy w piekarniku przez 10 min. w 180 stopniach. Do tak przygotowanych kiełbasek idealnie pasuje lekka sałatka z pomidorów lub po prostu keczup czy musztarda.

 

parowki1  parowki2parowki parowki4

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis