SamaSzama.pl

Kurczak w tahini z orzechami

Kurczak w tahini z orzechami

Kurczak w sezamowej marynacie z pasty tahini, miodu i chili z dodatkiem orzechów jest pyszną propozycją na szybkie danie z kurczaka. Jego chrupiąca skórka i słodko-ostry smak przekona każdego smakosza.

 

Składniki

  • kilka sztuk kurzych udek
  • garść orzechów (np. nerkowca lub włoskich)

 

Składniki do marynaty

  • 2 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • szczypta chili

Pastę tahini można bez problemu kupić w większych marketach na stoisku z żywnością kuchni świata. Można też zrobić ją samodzielnie prażąc ziarna sezamu, a następnie miksując je wraz z oliwą na jednolitą masę.

 

Sposób przygotowania

Najpierw przygotuj marynatę. Połącz ze sobą miód, tahini, olej, sos sojowy i chili. Kurczaka zamarynuj przez minimum godzinę w powstałej marynacie. Po tym czasie dosyp pokruszone orzechy ziarna sezamu i pomieszaj wszystko dokładnie. Całość wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez około 30-35 minut, aż kurczak się upiecze. Gotowe!

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis