SamaSzama.pl

Pieczone frytki z marchewki

Pieczone frytki z marchewki

To kolejna propozycja na szybką i prostą przekąskę, która jest zdrowszą alternatywą dla frytek ziemniaczanych.

Banalna w przygotowaniu przekąska ze słodkich marchewek podana z dipem czosnkowym z pewnością będzie smakować wszystkim miłośnikom zdrowych smakołyków!

 

Składniki

  • 1 kg marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek, oregano, zioła prowansalskie, curry lub chili (wg upodobania)
  • szczypta soli do smaku

 

Składniki na dip

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony kolorowy pieprz
  • suszona bazylia

 

 

Sposób przygotowania

Marchewki obierz i pokrój w słupki. W dużej misce dodaj do marchewek oliwę i wybrane przyprawy i odrobinę posól. Następnie zmieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 min (w zależności od grubości słupków). Kontroluj jednak, by marchewki się nie przypaliły. W czasie gdy frytki się pieką zmieszaj wszystkie składniki dipu. Możesz go przełożyć do minisłoiczków tak jak u mnie lub po prostu do sosjerki. Upieczone frytki z marchewek podawaj z dipem na ciepło. Smacznego!

 

Frytki z marchewki Frytki z marchewkiFrytki z marchewki

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis