Idealne danie na śniadanie, kiedy mamy wolniejszy dzień. Jego przygotowanie nie wymaga dużo pracy, a potrzebne składniki na pewno znajdą się w każdej lodówce. W trakcie jedzenia można maczać kromkę dobrego pieczywa w płynnym jajku.

Składniki:

  • 2 kolorowe papryki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • kawałki dowolnej wędliny
  • drobno pokrojony ser żółty (u mnie prosciutto i ser kozi)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Papryki polewamy wrzątkiem i kroimy na pół, tworząc z nich warzywne „foremki”. Składniki: ser, szynkę, cebulę łączymy i doprawiamy do smaku. Farsz umieszczamy w paprykach i delikatnie umieszczamy na wierzchu surowe jajko. Pieczemy przez ok. 15-20 min w temperaturze 170 stopni, zwracając uwagę aby żółtko było płynne.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz