Aromatyczna, pikantna zupa paprykowa z sycącymi „kluseczkami mięsnymi” jest idealnym pomysłem na obiad w zimne dni.

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mięso mielone z szynki
  • przecier pomidorowy
  • chili
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyść papryki, obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Papryki, cebule i czosnek wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia ugotuj bulion na warzywach (marchewka, pietruszka, por, seler, ziele angielskie, liść laurowy, sól) i dorzuć mięso mielone z szynki. Gdy papryki się upieką obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyjmij warzywa z bulionu. Do wywaru dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Dolej również połowę przecieru pomidorowego i gotuj jeszcze przez chwilę. Przypraw chili, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką z pietruszki.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz