Zupa z pieczonej papryki
Aromatyczna, pikantna zupa paprykowa z sycącymi „kluseczkami mięsnymi” jest idealnym pomysłem na obiad w zimne dni. Polecamy!
Składniki
- 4 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mięso mielone z szynki
- przecier pomidorowy
- chili
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Oczyść papryki, obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Papryki, cebule i czosnek wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia ugotuj bulion na warzywach (marchewka, pietruszka, por, seler, ziele angielskie, liść laurowy, sól) i dorzuć mięso mielone z szynki. Gdy papryki się upieką obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyjmij warzywa z bulionu. Do wywaru dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Dolej również połowę przecieru pomidorowego i gotuj jeszcze przez chwilę. Przypraw chili, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką z pietruszki. Smacznego!
To też będzie Ci smakować

Pasztet z białej fasoli

Sałatka z pieczoną dynią
