Lekkie kotleciki z kapusty są odmienioną i zdecydowanie łatwiejszą w wykonaniu wersją tradycyjnych gołąbków. Można je podawać w pomidorowym sosie jak tradycyjne gołąbki lub same jako dodatek do dania głównego. W tej wersji z dodanymi duszonymi pieczarki, które uzupełniają smak o grzybowy aromat.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • ćwiartka białej kapusty
  • jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Najpierw wstaw ryż do ugotowania. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz, posiekaj i duś na patelni z odrobiną soli aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaj poszatkowaną wcześniej ćwiartkę kapusty. Duś wszystko razem jeszcze przez chwilę pod przykryciem a gdy kapusta zmniejszy zdecydowanie swoją objętość zdejmij pokrywkę i smaż dalej, do momentu gdy cała woda z duszenia wyparuje. Gdy ryż się ugotuje a warzywa będą miękkie wystudź wszytko i zmieszaj razem w dużej misce. Dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw do smaku. Formuj małe, płaskie kotlety.

Możesz je obsmażyć z dwóch stron na patelni lub tak jak ja upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 min

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz