SamaSzama.pl

Kotleciki z kapusty

Kotleciki z kapusty

Lekkie kotleciki z kapusty są odmienioną i zdecydowanie łatwiejszą w wykonaniu wersją tradycyjnych gołąbków. Można je podawać w pomidorowym sosie jak tradycyjne gołąbki lub same jako dodatek do dania głównego.

Ja do swoich kotlecików dodałam duszone wcześniej pieczarki, które uzupełniają smak o grzybowy aromat. Spróbujcie sami!

 

Składniki

 

 

 

Sposób przygotowania

Najpierw wstaw ryż do ugotowania. Cebulę, czosnek i pieczarki obierz, posiekaj i duś na patelni z odrobiną soli aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaj poszatkowaną wcześniej ćwiartkę kapusty. Duś wszystko razem jeszcze przez chwilę pod przykryciem a gdy kapusta zmniejszy zdecydowanie swoją objętość zdejmij pokrywkę i smaż dalej, do momentu gdy cała woda z duszenia wyparuje. Gdy ryż się ugotuje a warzywa będą miękkie wystudź wszytko i zmieszaj razem w dużej misce. Dodaj jajko, bułkę tartą i dopraw do smaku. Formuj małe, płaskie kotlety. Możesz je obsmażyć z dwóch stron na patelni lub tak jak ja upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 10 min. Smacznego!

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis