SamaSzama.pl

Tarta ziemniaczana z porem

Tarta ziemniaczana z porem

Zimą, są takie dni, kiedy przychodzi nieodparta ochota na coś sycącego i trochę bardziej kalorycznego. Na taki stan proponuję pyszną tartę ziemniaczaną z porem, serem brie i boczkiem. Już jeden kawałek zaspokoi nasze zimowe apetyty. Polecam!

Ja swoją tartę przygotowałam na cieście francuskim. Taka opcja wydała mi się bardziej odpowiednia do sycącego, wytrawnego nadzienia i przede wszystkim lżejsza! Jeśli chcecie możecie przygotować ją również na cieście kruchym.

 

Składniki

  • ciasto francuskie
  • około 0.5 kg mącznych ziemniaków na nadzienie
  • dodatkowo 2 duże ziemniaki do dekoracji
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki na nadzienie obierz i wstaw do gotowania (2 spore obrane ziemniaki pozostaw surowe). W czasie gdy ziemniaki się gotują, pokrój i podsmaż na patelni boczek. Osobno na maśle podsmaż por, aż się zarumieni. Oba składniki po usmażeniu pozostaw na chwilę na ręczniku papierowym aby wchłonął tłuszcz. Gdy ziemniaki się ugotują i nieco wystygną dodaj do nich rozdrobniony ser brie i utłucz na jednolitą masę. Przypraw ją pieprzem i solą. Formę do tarty posmaruj masłem, wyłóż na nią ciasto i nakłuj widelcem. (Możesz ją wstawić po piekarnika na 5 min i podpiec, ja tego nie zrobiłam, mimo to ciasto też upiekło się od spodu). Następnie nałóż na formę kolejno: boczek, masę ziemniaczaną i por. Przykryj warstwowo cieniutko pokrojonymi pozostałymi surowymi ziemniakami. Posyp tymiankiem i odrobiną soli. Piecz w piekarniku  w 180 stopniach przez około 35-40 minut. I gotowe! Tatra najlepiej smakuje podana na ciepło. Smacznego!

 

glateria-1glateria-2glateria-3glateria-4glateria-5glateria-6glateria-7glateria-8

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • kathi A.

    wygląda pysznie… mniam!