Potrawa idealna na zimniejsze dni, kiedy przychodzi nieodparta ochota na coś sycącego i trochę bardziej kalorycznego. Pyszną tartę ziemniaczaną z porem, serem brie i boczkiem zaspokoi apetyt. W przepisie w cieście francuskim ale można przygotować ją również w cieście kruchym.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • około 0.5 kg mącznych ziemniaków na nadzienie
  • dodatkowo 2 duże ziemniaki do dekoracji
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki na nadzienie obierz i wstaw do gotowania (2 spore obrane ziemniaki pozostaw surowe). W czasie gdy ziemniaki się gotują, pokrój i podsmaż na patelni boczek. Osobno na maśle podsmaż por, aż się zarumieni. Oba składniki po usmażeniu pozostaw na chwilę na ręczniku papierowym aby wchłonął tłuszcz. Gdy ziemniaki się ugotują i nieco wystygną dodaj do nich rozdrobniony ser brie i utłucz na jednolitą masę. Przypraw ją pieprzem i solą. Formę do tarty posmaruj masłem, wyłóż na nią ciasto i nakłuj widelcem (możesz ją wstawić po piekarnika na 5 min i podpiec). Następnie nałóż na formę kolejno: boczek, masę ziemniaczaną i por. Przykryj warstwowo cieniutko pokrojonymi pozostałymi surowymi ziemniakami. Posyp tymiankiem i odrobiną soli.

Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 35-40 minut. I gotowe! Tatra najlepiej smakuje podana na ciepło.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz