Czekolada i karmel w jednym to to połączenie, któremu nie oprze się nikt. Superczekoladowe ciasteczka są przepyszne ale na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła lub margaryny do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 tabliczki ulubionej ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • krówki (tyle ile będzie ciasteczek)

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do niej jajko i kakao i ponownie wymieszaj wszystko razem. W dużej misce zmieszaj mąkę, sodę i płaską łyżeczkę soli. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do miseczki z masłem dodawaj po trochu suche składniki jednocześnie mieszając. Dodaj rozdrobnioną czekoladę.

Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników uformuj z masy średniej wielkości kulę, spłaszcz i wciśnij w środek zgniecioną krówkę. Uformuj lekko płaską kulkę zamykając szczelnie krówkę w środku. Wyłóż na papier do pieczenia zostawiając spore odległości między ciasteczkami, ponieważ przy pieczeniu urosną mniej więcej o 100% swojej pierwotnej wielkości.

Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu krówki będą tworzyły pyszny ciągnący się karmel. Po wystygnięciu będą równie smacznym karmelowym nadzieniem.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

2 komentarze

  1. mega! Robiłam je rok temu na święta i w tym roku też planuję. Wszyscy w domu je pokochali, nie znam lepszych ciasteczek <3 tylko zastanawiam się, ile mogą poleżeć? Przy przechowywaniu ich w szczelnym pojemniku… Zastanawiam się, czy zrobienie ich już za kilka dni na święta, to nie za wcześnie…

    • Monika Glagla Reply

      zrobiłam je w 3 dni temu i już zniknęły więc polecam zrobić albo potrójną porcję albo po prostu 3 dni przed świętami bo znikają jak świeże bułeczki:)

Napisz komentarz