SamaSzama.pl

Ciasteczka czekoladowe z krówkami

Ciasteczka czekoladowe z krówkami

To co lubimy najbardziej czyli czekolada i karmel w jednym! Te superczekoladowe ciasteczka są po prostu pyszne a na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do niej jajko i kakao i ponownie wymieszaj wszystko razem. W dużej misce zmieszaj mąkę, sodę i płaską łyżeczkę soli. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do miseczki z masłem dodawaj po trochu suche składniki jednocześnie mieszając. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników uformuj z masy średniej wielkości kulę, spłaszcz i wciśnij w środek zgniecioną krówkę. Uformuj lekko płaską kulkę zamykając szczelnie krówkę w środku. Wyłóż na papier do pieczenia zostawiając spore odległości między ciasteczkami, ponieważ przy pieczeniu urosną mniej więcej o 100% swojej pierwotnej wielkości. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu krówki będą tworzyły pyszny ciągnący się karmel. Po wystygnięciu będą równie smacznym karmelowym nadzieniem. Pycha!

 

galeria-1 galeria-2 galeria-3 galeria-4 galeria-5 galeria-6

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • agatuus

    mega! Robiłam je rok temu na święta i w tym roku też planuję. Wszyscy w domu je pokochali, nie znam lepszych ciasteczek <3 tylko zastanawiam się, ile mogą poleżeć? Przy przechowywaniu ich w szczelnym pojemniku… Zastanawiam się, czy zrobienie ich już za kilka dni na święta, to nie za wcześnie…

    • Monika Glagla

      zrobiłam je w 3 dni temu i już zniknęły więc polecam zrobić albo potrójną porcję albo po prostu 3 dni przed świętami bo znikają jak świeże bułeczki:)