To danie może nie jest najszybsze w wykonaniu, ale na specjalne okazje trzeba się specjalnie przygotować. Na pewno zrobi wrażenie jako danie główne na każdym.

Składniki:

  • ćwiartka dyni
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 steki wołowe
  • 2 średniej wielkości buraki
  • tymianek, rozmaryn, chili
  • miód
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój dynię. W dużej misce wymieszaj ją z tymiankiem, solą, pieprzem, 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstaw do pieczenia na 20 minut w 180 stopniach. Gdy dynia się piecze przygotuj szpinak. Na masło wrzuć dwa pokrojone ząbki czosnku, chili i sól i dodaj wypłukane dokładnie liście szpinaku (ja dodałam też garść suszonych pomidorów). Smaż razem przez parę minut aż szpinak nabierze smaku i zmniejszy swoją objętość. Następnie pokrój w cienkie plasterki buraki, rozłóż je na papierze do pieczenia, skrop miodem, posyp solą i rozmarynem. Wstaw do piekarnika gdy dynia się upiecze.

Piecz przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zblenduj upieczoną dynię z łyżką śmietany solą i pieprzem. Podgrzej patelnię z łyżką oleju i połóż na niej steki. Smaż z każdej strony około 4 minut. Po usmażeniu zawiń na chwilę steki szczelnie folię aluminiową.

Wyjmij buraki z piekarnika i rozłóż na talerzu, następnie połóż warstwę szpinaku i ozdób puree z dyni, na wierzch połóż steki i dopraw je pieprzem i solą.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz