SamaSzama.pl

Pieczone donuty

Pieczone donuty

W tłusty czwartek obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Możemy to zrobić bez wyrzutów sumienia przygotowując pieczone pączki z dziurką z mąki pełnoziarnistej. Są smaczne i o wiele zdrowsze niż tradycyjna ich wersja.

Jedyną wadą jest dość długi czas przygotowania, mimo tego warto.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych (7 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • mała łyżeczka soli

 

Składniki na dekorację

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody
  • kolorowa posypka
  • (kolorowe barwniki spożywcze)

 

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę i drożdże. Następnie dodaj ciepłe mleko, masło, cukry i sól, przemieszaj i dodaj jeszcze 2 jajka. Całość zagnieć, aż ciasto będzie jednolite i klejące. Pozostaw je w ciepłym miejscu w misce przykryte ściereczką na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij kształty oponek dużą szklanką i kieliszkiem. Donuty przełóż na blachę do pieczenia i odstaw na kolejne 30 min aż ponownie wyrosną. Następnie posmaruj pozostałym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 10 min. Gdy pączki nieco wystygną udekoruj je lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody i przyprósz kolorową posypką. Idealne nie tylko na tłusty czwartek!

 

donuny-pieczone_01donuny-pieczone_02donuny-pieczone_03donuny-pieczone_04donuny-pieczone_08donuny-pieczone_05donuny-pieczone_07  donuny-pieczone_06

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • jaciewidzejaciewidze

    DONUTY? Poważnie? Nie można po polsku tylko trzeba wszędzie na siłę wrzucać angielski? Napisz pączek amerykański lub cokolwiek innego ale nie na litość boską donuty…