Krewetki są doskonałe w każdej postaci. Krewetki królewskie idealnie łączą się z aromatycznym czosnkowym masłem i pietruszką. Możesz je podać z chrupiącą bagietką i popijać schłodzonym białym winem.

Składniki:

  • 6-8 krewetek królewskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina papryczki chili
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • cytryna do podania
  • pieczywo

Sposób przygotowania:

Najpierw opłucz i oczyść krewetki. Możesz też tak jak ja zostawić je do obrania na talerzu. Przyda się wtedy przy stole dodatkowy ręczniczek. Na patelnię dodaj masło i przysmaż na nim drobno posiekany czosnek. Następnie dorzuć krewetki i smaż każdą przez około 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj pietruszkę, możesz też odrobinę podlać je białym winem. Dopraw solą, chili i pieprzem. Podawaj ze świeżą bagietką lub na sałacie, udekoruj plastrami cytryny. 

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz