SamaSzama.pl

Sałatka z roszponki, gorgonzoli i granatu

Sałatka z roszponki, gorgonzoli i granatu

Połączenie słodkich i wytrawnych składników tej sałatki stanowi połączenie wprost idealne na Walentynkową przystawkę „dla Niej”.

 

Składniki

  • 3 garści roszponki
  • ser gorgonzola
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 duża, twarda gruszka
  • pół szklanki pestek granatu

Składniki na dresing

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie opłucz roszponkę i osusz ją na ręczniku papierowym. Następnie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Gruszkę pokrój w średniej wielkości kostkę. W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki: roszponkę, gruszkę, orzechy, żurawinę i pestki granatu. Zrób dresing łącząc oliwę, sok z cytryny, miód, sól i  pieprz i dodaj do reszty składników. Dokładnie wymieszaj. Podając sałatkę dodaj na wierzch kawałki sera gorgonzola. Pycha!

Salakta-z-gorgonzola_1 Salakta-z-gorgonzola_3 Salakta-z-gorgonzola_2 Salakta z gorgonzola

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis