Połączenie słodkich i wytrawnych składników tej sałatki stanowi połączenie wprost idealne na dobrą kolację.

Składniki:

  • 3 garści roszponki
  • ser gorgonzola
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 duża, twarda gruszka
  • pół szklanki pestek granatu

Składniki na dresing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie opłucz roszponkę i osusz ją na ręczniku papierowym. Następnie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Gruszkę pokrój w średniej wielkości kostkę. W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki: roszponkę, gruszkę, orzechy, żurawinę i pestki granatu. Zrób dresing łącząc oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz i dodaj do reszty składników. Dokładnie wymieszaj. Podając sałatkę dodaj na wierzch kawałki sera gorgonzola. 

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz