Pyszne słodko-ostre kąski z kurczaka i mango są idealne na przekąskę. Podane z ryżem mogą też być daniem głównym. Oprócz smaku zaletą tego dania jest to, że jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kurczak nie musi być nudny!

Składniki:

  • pokrojona w paseczki pierś z kurczaka
  • pół mango
  • szynka parmeńska
  • świeże papryczki chili
  • wiórki kokosowe
  • imbir mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokrój kawałki i przypraw imbirem mielonym i odrobiną soli. Papryczki oczyść z pestek i pokrój w cieniutkie paseczki. Mango pokrój w plasterki. Szynkę parmeńską rozłóż na blacie, połóż na niej kawałek kurczaka, dodaj plasterek mango i paseczek papryczki. Zawiń dokładnie i przekłuj drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka świetnie smakują ze słodkim sosem chili. Zamiast mango możecie też użyć ananasa lub awokado.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz