SamaSzama.pl

Hummus pietruszkowy

Hummus pietruszkowy

Jakiś czas temu proponowałam Wam tradycyjną wersję hummusu. Tym razem, dla odmiany zrobiłam go w nieco innej wersji – z pietruszką i chili. Polecam!

 

Składniki

  • 200 g suchej ciecierzycy / można też przygotowywać ekspresową ciecierzycę z puszki
  • 4 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta chili
  • sól do smaku

 

Pastę tahini można kupić w większych sklepach spożywczych na stoisku z żywnością kuchni świata, albo można ją zrobić samodzielnie prażąc ziarna sezamu, a następnie miksując je wraz z oliwą na jednolitą masę.

 

Sposób przygotowania

Suchą soczewicę namocz około 12h wcześniej odcedź i gotuj do miękkości na małym ogniu. Następnie odcedź ją i zmiksuj z pokrojoną pietruszką w blenderze. Dodaj pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody. Hummus przed podaniem dobrze jest skropić jeszcze oliwą i posypać chili. Gotowe!

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis

  • Healthy Maniacs

    świetny hummus! :)