SamaSzama.pl

Placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora są szybką i prostą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Pasują na przekąskę lub samodzielne danie. Smakują znakomicie z gęstą, kwaśną śmietaną i pietruszką. Smacznego!

 

Składniki:

Sposób przygotowania

Różyczki z kalafiora wrzuć do dużej miski, wypłucz i zalej wrzątkiem. Możesz je tak potrzymać przez parę minut aby się sparzyły i nieco zmiękły. Gdy kalafior przestygnie zblenduj go. Następnie w dużej misce dokładnie zmieszaj z mąką, jajkami, jogurtem, natką pietruszki i przypraw. Na patelni rozgrzej olei i nakładaj masę na placki łyżką stołową formując płaskie placuszki. Smaż je z każdej strony przez około 2 minuty. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy. Podawaj ze śmietaną posypane świeżą pietruszką. Smacznego!

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis