Placuszki z kalafiora są szybką i prostą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Pasują na przekąskę lub samodzielne danie. Smakują znakomicie z gęstą, kwaśną śmietaną i pietruszką.

Składniki:

  • pół kalafiora
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Różyczki z kalafiora wrzuć do dużej miski, wypłucz i zalej wrzątkiem. Możesz je tak potrzymać przez parę minut aby się sparzyły i nieco zmiękły. Gdy kalafior przestygnie zblenduj go. Następnie w dużej misce dokładnie zmieszaj z mąką, jajkami, jogurtem, natką pietruszki i przypraw. Na patelni rozgrzej olei i nakładaj masę na placki łyżką stołową formując płaskie placuszki.

Smaż je z każdej strony przez około 2 minuty. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy. Podawaj ze śmietaną posypane świeżą pietruszką.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz