SamaSzama.pl

Bakłażany faszerowane serem feta

Bakłażany faszerowane serem feta

Pieczone, faszerowane warzywa, takie jak papryka, cukinia czy bakłażan są zawsze świetnym pomysłem na szybkie i proste danie. Dlatego dziś lekki i pełny smaku bakłażan nadziewany fetą. Gorąco polecam!

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażan dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Posól odrobinę i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie gdy bakłażany się pieką zrób farsz. Zmieszaj w miseczce rozdrobnioną widelcem fetę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną papryczkę chili. Po upieczeniu i wystudzeniu bakłażanów wyjmij miąższ łyżką i w jego miejsce włóż farsz. Wszystko razem zapiecz jeszcze raz w 180 stopniach przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch połóż 2 plasterki szynki parmeńskiej i parmezan. Gotowe!

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis