Pomysł na świeżą, chrupiącą i bardzo smaczną sałatkę z serem brie, gruszką i orzechami. Robi się ją szybko i nie ma w niej nic skomplikowanego. Sałatkę można podać jako dodatek do obiadu lub schrupać samą np. z grzankami. Jej składniki doskonale łączą się ze słodkim, miodowym dresingiem. 

Składniki:

  • kilka garści rucoli
  • ser brie
  • połowa zielonego ogórka
  • winogrona zielone bezpestkowe
  • 1 twarda gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • drobno posiekana mała cebula

Składniki na dresing miodowy:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Rucolę dokładnie wypłucz i delikatnie osusz wykładając ją na chwilę na papierowy ręcznik. Na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Gruszkę i ogórka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Następnie w dużej misce zmieszaj wszystkie składniki: rucolę, ogórka, gruszkę, orzechy, cebulkę, umyte i pokrojone winogrona i kawałki sera brie.

Zrób dresing łącząc oliwę, sok z cytryny, miód, sól i  pieprz i dodaj do reszty składników. Dokładnie wymieszaj. 

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz