Pieczarki portobello są większe, bardziej mięsiste i aromatyczne od zwykłych małych pieczarek. Są przez to wprost stworzone do faszerowania. Zróbcie więc swój ulubiony farsz mięsny, z kaszy czy ryżu lub skorzystajcie z pomysłu na farsz z tuńczykiem.

Składniki:

  • 4 pieczarki portobello
  • 1 puszka tuńczyka zalewie własnej
  • pół puszki groszku zielonego
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • kiełki brokułu
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki obierz i delikatnie wydrąż łyżeczką środki. Następnie pokrój cebulę w kosteczkę i wraz z resztkami pieczarek smaż na patelni z odrobiną soli, aż wyparuje większość wody. W czasie smażenia zmieszaj w dużej misce rozdrobnionego tuńczyka, groszek szczypiorek i kiełki brokułu. Po wystudzeniu zawartości patelni dodaj ją do reszty farszu i przypraw majonezem, solą i pieprzem. Następnie delikatnie nałóż farsz łyżeczką do łebków pieczarek.

Posyp wierzch bułką tartą i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem udekoruj pozostałymi kiełkami brokułu.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz