SamaSzama.pl

Sałatka ze szpinaku z wołowiną i truskawkami

Sałatka ze szpinaku z wołowiną i truskawkami

Wiosna! Tęsknimy za słońcem i piękną pogodą. W sklepach pojawiają się już pierwsze wiosenno-letnie smaczki takie jak np. świeży szpinak czy truskawki… jeszcze nie polskie, ale zanim się pojawią te nasze, pełne smaku, słodkie owoce możemy wykorzystać ich hiszpańskie zamienniki. Na pewno przypomną nam smaki ciepłych dni…

Tak więc, zainspirowana widokiem truskawek w sklepie stworzyłam przepis na wiosenną sałatkę ze świeżym szpinakiem, aromatycznymi truskawkami i pełnymi smaku kawałkami smażonej wołowiny. Skosztujcie!

 

Składniki

  • połowa opakowania świeżego szpinaku
  • kawałek wołowiny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • kilka truskawek
  • kiełki brokułu

Składniki na dresing

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W dużej misce dodaj do niego kiełki brokułu, pokrojone w plasterki truskawki i drobno posiekaną cebulkę. Osobno zmieszaj składniki dresingu. Następnie pokrój mięso w kosteczkę i smaż na patelni z łyżeczką oleju przez około 4 minuty, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłe kawałki wołowiny dodaj szybko do sałatki. Zalej przygotowanym wcześniej sosem. Najlepiej smakuje z ciepłymi kawałkami mięsa. Jeśli nie jesz mięsa lub nie lubisz wołowiny możesz podać tą sałatkę z grzankami. Smacznego!

 

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis