SamaSzama.pl

Wielkanocne faszerowane jajka w skorupkach

Wielkanocne faszerowane jajka w skorupkach

Przygotowania do Wielkanocy ruszyły pełną parą. Zaczynamy od jajek, które są obowiązkowe na świątecznym stole. Nie muszą być jednak nudne czy mdłe! Dlatego proponuję Wam świetny przepis na faszerowaną wersję jajek z koperkiem, z szynką i serem cheddar.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • starty ser typu cheddar
  • koperek
  • szczypiorek
  • 3 plastry szynki wiejskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Krótkim, ostrym nożem nakłuj skorupki jajek i delikatnie przekrój na dwie połówki. Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Wydrąż łyżeczką środek. W miseczce rozdrobnij jajko widelcem i dodaj do niego starty cheddar, pokrojoną w kosteczkę szynkę, posiekany koperek i szczypiorek. Przypraw wszystko majonezem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę włóż z powrotem do skorupek. Następnie wierzch jajek odwróć i zanurz w bułce tartej tak jak to się robi z panierką w kotletach schabowych. Wierzchem do dołu ułóż na patelni i smaż z łyżeczką oleju przez 2 minuty, aż bułka się zarumieni. Podawaj na zimno, gdy ser się zetnie. Smacznego jajka!

 

 

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis