SamaSzama.pl

Udka z kaczki z jabłkami

Udka z kaczki z jabłkami

Na wielkanocny obiad warto przygotować coś pysznego. Idealnie na tę okazję będą pasować kacze udka z jabłkami. Jako dodatek można przygotować buraczki i ziemniaki z wody, posypane koperkiem i świąteczny obiad gotowy!

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Udka natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 200 stopni na około 15-20 minut. Następnie wyjmij naczynie i dorzuć do kaczki obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka (w razie potrzeby możesz też odlać zbyt dużą ilość tłuszczu). Przykryj wszystko wierzchem od naczynia żaroodpornego i wstaw ponownie do piekarnika na około 2 godziny na 170 stopni, aby się wszystko razem udusiło. Podawaj z ziemniakami i buraczkami lub czerwoną kapustą. Pycha!

 

Kacze udka z jabłkami Kacze udka z jabłkami Kacze udka z jabłkami Kacze udka z jabłkamiKacze udka z jabłkamiKacze udka z jabłkami Kacze udka z jabłkami

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis