Jajka faszerowane awokado i pietruszką
Kolejna propozycja jajek na wielkanocny stół. Tym razem proponuję odejście od tradycji i przygotowanie pysznego zielonego farszu z awokado i pietruszki, z dopełniającym smak chipsem z szynki parmeńskiej.
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- natka pietruszki
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- chili
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Plastry szynki parmeńskiej ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 6-8 minut, aby powstały czipsy. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Do żółtek dodaj awokado i zblenduj je razem na pastę. Do masy dodaj odrobinę chili i pokrojoną drobno pietruszkę. Wszystko dopraw sokiem z cytryny i solą. Miejsce żółtek uzupełnij masą awokado i połóż na wierzch kawałek chipsa z szynki. Gotowe!
To też będzie Ci smakować

Pasztet z białej fasoli

Świąteczny tatar z łososia
