SamaSzama.pl

Jajka faszerowane awokado i pietruszką

Jajka faszerowane awokado i pietruszką

Kolejna propozycja jajek na wielkanocny stół. Tym razem proponuję odejście od tradycji i przygotowanie pysznego zielonego farszu z awokado i pietruszki,  z dopełniającym smak chipsem z szynki parmeńskiej.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • natka pietruszki
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • chili
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania

Plastry szynki parmeńskiej ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 6-8 minut, aby powstały czipsy. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Do żółtek dodaj awokado i zblenduj je razem na pastę. Do masy dodaj odrobinę chili i pokrojoną drobno pietruszkę. Wszystko dopraw sokiem z cytryny i solą. Miejsce żółtek uzupełnij masą awokado i połóż na wierzch kawałek chipsa z szynki. Gotowe!

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis