To prosta do zrobienia i smaczna przekąska. Idealna do zabrania na lunch w pracy czy zjedzenia z sałatką w domu. Można go podawać na ciepło i zimno.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g bekonu
  • opakowanie oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 duża cebula
  • suszone pomidory
  • ser typu cheddar
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pokrój w kostkę i zmieszaj razem z jajkami, oliwą i mąką w dużej misce. Przypraw solą i pieprzem. Masę wyłóż do blaszki-pasztetówki wysmarowanej masłem i bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kromki chleba możesz podawać ciepłe, tuż po upieczeniu lub zimne jako dodatek do sałatki.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz