Pyszna i prosta alternatywa dla kotletów de volaille. Jest także dużo chudsza bo zrobiona bez dodatkowego tłuszczu i pieczona w piekarniku. 

Składniki:

  • kotlety schabowe (2szt/os.)
  • ananasy z puszki
  • ser brie
  • orzechy włoskie
  • szynka parmeńska
  • ulubione przyprawy do smaku (oregano, chili, słodka papryka, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Kawałki schabu rozbij na około 5 mm grubości i połóż dwa obok siebie zakładając jeden na drugi na około 2-3 cm. Następnie połóż na nich 2 plasterki szynki parmeńskiej, kilka kawałków ananasa, sera brie i orzechów włoskich. Wszystko razem zwiń w roladkę pamiętając o tym, aby brzegi schować do środka. Roladki możesz związać sznurkiem lub przebić patyczkiem do szaszłyków tak, by się nie rozpadły podczas pieczenia.

Tak przygotowane mięso posyp ulubionymi przyprawami i piecz w piekarniku przez około 35 minut w 185 stopniach. Przed podaniem wyjmij patyczki i pokrój na kawałki o grubości około 2-3 cm.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz