To wspaniała i prosta, dwuskładnikowa propozycja śniadaniowa. Delikatny i słodki smak zarumienionego pora daje wyjątkowy charakter smażonym jajkom. Każdy kto nie próbował takiej wersji jajecznicy powinien to szybko nadrobić.

Składniki:

  • 1 duży por
  • jajka 2 szt./os.
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

Pora umyj, obierz i pokrój na plasterki o grubości około 0,5 cm. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią plasterki z pora, posól odrobinę. Gdy por zmięknie i delikatnie się zarumieni wbij ostrożnie jajka, tak by żółtko się nie rozpłynęło.

Po kilku chwilach, gdy spód jajek się zetnie przewróć jajka szeroką drewnianą łyżką aby białko ścięło się z obu stron. Smaż jeszcze przez chwilę i gotowe! Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

1 Komentarz

Napisz komentarz