SamaSzama.pl

Łosoś w bazyliowym pesto z orzechami nerkowca

Łosoś w bazyliowym pesto z orzechami nerkowca

To danie to idealna, lekka propozycja na wiosenny obiad. Kawałek dobrej ryby i aromatyczne pesto z orzechami nerkowca są gwarancją sukcesu. Podane na świeżym szpinaku z odrobiną chili stanowi idealną kompozycję smaków. Polecam!

 

Składniki:

Składniki na pesto:

  • liście świeżej bazylii (ok. 1 doniczka)
  • ząbek czosnku
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • kawałek tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz do smaku

Składniki na szpinak chili:

  • opakowanie szpinaku baby
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • chili i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem (możesz też użyć gotowego pesto ze sklepu ;P). Rybę ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i skropionym odrobiną oliwy z oliwek. Następnie wyłóż pesto na łososia i dorzuć na wierzch kilka drobno pokrojonych orzechów nerkowca. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Przez 5 pierwszych minut piecz bez przykrycia, następnie przykryj na kolejne 20 minut i ostatnie 5 znowu piecz bez przykrycia. Najlepiej smakuje z plasterkiem cytryny, podane na świeżym szpinaku baby usmażonym na maśle z czosnkiem i odrobiną chili. Smacznego!

 

Łosoś w pestoŁosoś w pesto Łosoś w pesto Łosoś w pesto Szpinak z chili Szpinak z chili Łosoś w pesto ze szpinakiem Łosoś w pesto ze szpinakiem Łosoś w pesto ze szpinakiem Łosoś w pesto ze szpinakiem

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis