SamaSzama.pl

Makaron tagliatelle z marchewki

Makaron tagliatelle z marchewki

Tak naprawdę to marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paseczki… ale po przysmażeniu jej z masłem, sokiem z pomarańczy i w połączeniu z dodatkami takimi jak: suszone pomidory, orzechy, parmezan i pietruszka stanowi zaskakująco pyszną kombinację smaków, idealną na danie główne.

Sama marchewka przygotowana w ten sposób jest również świetną przystawką czy dodatkiem do mięs. Właśnie taką wersję dzisiaj przygotowałam. Z dodatkami poszalejcie sami!

 Składniki:

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i umyj. Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw skrój ją do końca w przypominające makaron tagliatelle paseczki. Skrop wszystko oliwą, dodaj posiekany rozmaryn i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj marchewkowy makaron, wszystko posól odrobinę. Gdy marchewka zacznie mięknąć dodaj na patelnię sok pomarańczowy, wymieszaj i poczekaj aż odparuje. Możesz dodać także odrobinę wody aby nie przypalić dania. Smaż jeszcze przez chwilę pamiętając, że marchewka powinna zostać lekko al dente. Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj jako dodatek lub dodaj suszonych pomidorów, posyp posiekaną natką pietruszki, orzechami włoskimi i parmezanem i podaj jako danie główne.

 

Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki Tagliatelle z marchewki

Spróbujcie koniecznie tego dania bo w sklepach już są pierwsze, pyszne i słodkie, młode marchewki! Smacznego!

 

 

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis