Tak naprawdę to marchewka pokrojona obieraczką do warzyw w paseczki… ale po przysmażeniu jej z masłem, sokiem z pomarańczy i w połączeniu z dodatkami takimi jak: suszone pomidory, orzechy, parmezan i pietruszka stanowi zaskakująco pyszną kombinację smaków, idealną na danie główne.

Sama marchewka przygotowana w ten sposób jest również świetną przystawką czy dodatkiem do mięs.

Składniki:

  • 4-5 długich marchewek
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkę obierz i umyj. Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw skrój ją do końca w przypominające makaron tagliatelle paseczki. Skrop wszystko oliwą, dodaj posiekany rozmaryn i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj marchewkowy makaron, wszystko posól odrobinę. Gdy marchewka zacznie mięknąć dodaj na patelnię sok pomarańczowy, wymieszaj i poczekaj aż odparuje. Możesz dodać także odrobinę wody aby nie przypalić dania.

Smaż jeszcze przez chwilę pamiętając, że marchewka powinna zostać lekko al dente. Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj jako dodatek lub dodaj suszonych pomidorów, posyp posiekaną natką pietruszki, orzechami włoskimi i parmezanem i podaj jako danie główne.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz