SamaSzama.pl

Tarta Tatin z jabłkami i rabarbarem

Tarta Tatin z jabłkami i rabarbarem

Po ostatniej wizycie koleżanki Mèlaine z Francji pozostało nam ciepłe wspomnienie słodkiego smaku pysznego ciasta… i niezawodny przepis. To chyba najprostsze ciasto na świecie a zrobione z sezonowymi owocami smakuje najlepiej! U mnie dzisiaj w wersji słodko-kwaśnej czyli jabłko+rabarbar.

Jako dodatek do jeszcze ciepłej Tarte Tatin możesz podać lody lub bitą śmietanę. Pychaaaaa!!!!

 

Składniki:

  • ciasto francuskie (może być gotowe)
  • 5-6 jabłek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj jabłka i rabarbar. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki (lub ósemki jeśli są duże), rabarbar pokrój w kawałki o długości około 5 cm. Na patelnię wrzuć masło i cukier. Gdy masło z cukrem się rozpuszczą i zacznie robić się karmel, dodaj na patelnię owoce i smaż je przez około 7-9 minut aż zmiękną. Zwróć uwagę, aby owoce całe pokryły się karmelem. Formę do tarty dokładnie posmaruj masłem, by łatwiej wyjąć ciasto po upieczeniu. Zawartość patelni przełóż do formy układając owoce na środku tak, aby zostawić około 3 cm przestrzeni od brzegu formy. Następnie przykryj wszystko szybko ciastem francuskim (wyjętym prosto z lodówki) wciskając delikatnie końcówki ciasta pod owoce. Przed wrzuceniem do piekarnika nakłuj jeszcze ciasto widelcem. Piecz około 20 minut w 200 stopniach. I teraz najtrudniejsza część… pomagając sobie talerzem, odwróć tartę na drugą stronę (owocami do góry) nie jest to konieczne bo nie zmieni to smaku, ale zdecydowanie ładniej wygląda! Podaj na ciepło z lodami, śmietaną czy innym ulubionym dodatkiem.

 

Tarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbarem Tarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbaremTarte Tatin z rabarbarem

 

Smacznego!

 

 

To też będzie Ci smakować

Skomentuj przepis