Warzywa można wykorzystać do przygotowania smakowitego leczo. W okresie gdy jest dostęp do młodych warzyw tak przygotowana potrawa będzie nie tylko zdrowa i bogata w witaminy ale też bardzo dobra.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 3-4 papryki czerwone
  • 2 pętka kiełbasy (np. myśliwskiej)
  • 6-7 młodych ziemniaków
  • 2 cukinie zielone
  • 2-3 młode marchewki
  • 2 cebule
  • pomidory całe, bez skórki (z puszki lub świeże – sparzone i obrane)
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki wody
  • szczypta chili
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż wraz z 1 cebulą pokrojoną w kosteczkę na patelni. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w większą kosteczkę, cebulę w piórka. Podsmażoną kiełbasę i cebulę przełóż do garnka i dodaj: ziemniaki, marchewkę, paprykę, kapustę.

Zalej wszystko 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj cukinie, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli płynu jest za mało dolej w trakcie gotowania trochę wody. Następnie dodaj pomidory i koncentrat, przypraw chili i solą.

Gotuj jeszcze 3-5 minut i gotowe. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Bartek & Sylwia
Author

SamaSzama to nasz wspólny projekt internetowej książki kulinarnej, która ma pokryć potrawy na cały rok. Liczą się składniki dobrej jakości, świetny smak ale i prostota przygotowania posiłków. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Ci się spodobają.

Napisz komentarz